Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!

2015. december 25. 18:42 - m.o.z.s.o.

Filmek, amikért idén érdemes volt rajongani

Az év utolsó napjai mindig az értékelős listák elkészítésének időszakát jelentik. Ilyenkor szakértő és laikus összeszedi, ebben az évben melyik filmre volt érdemes jegyet váltani, és az internetet elárasztják a szubjektív toplisták. Én pedig mindig jól felbosszantom magam, hogy miért került rá ez meg ez a film, miközben az meg az kimaradt. Persze, itt nyer értelmet a szubjektív szó (és egyébként is: hogyan lehetne objektív véleményt formálni ezen a téren?), így eldöntöttem, karácsonykor én is készítek egy listát azon filmekből, amelyek idén készültek vagy kerültek moziba, és láttam őket és tetszettek. Még jó pár idei nagyágyút nem láttam (45 év, Ifjúság, Dheepan, A homár), de ami késik, nem múlik…

Szóval most álljon itt egy rajtam kívül valószínűleg mindenki másnak némi bosszúságot okozó gyűjtemény, a teljesség igénye nélkül.

A kígyó ölelése (El abrazo de la serpiente)

Fekete-fehér road movie az Amazonas-menti őserdőkben. A kolumbiai-venezuelai-argentin filmben két fehér tudós néhol pszichedelikus utazásán vehetünk részt két idősíkban, ugyanazon indián sámán vezetésével. Különleges, markáns atmoszférájú film, nagyon izgalmas kérdéseket boncolgat a „nyugati civilizáció” felelősségét illetően. Ha tetszett a Halott ember és A misszió, ezt is szeretni fogod.

A nyugat útján (Slow West)

Különleges westernfilm egy kamasz fiú vadnyugati utazásáról, tipikus coming of age elemekkel, mégis szokatlan módon. Ami különlegessé teszi, az az események lassúsága, a soundtrack és Michael Fassbender. Engem valamiért megfogott.

Birdman avagy (a mellőzés meglepő ereje) (Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance))

Egy kiégett színész kapuzárási pánik-jellegű, egy snittes, teátrális pokolba-, majd mennybemenetele, rengeteg jó színésszel (Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts, Edward Norton, Edward Norton és Edward Norton).

Chevalier

Hat nyaraló görög macsó vetélkedése egy luxusjachton. A kérdés: ki a legjobb („the best in general”)? A tét: a győzelem gyűrűje, a Chevalier. Mindenben megmérettetik egymást, jegyzetelnek és pontoznak – de vajon mindezt miért? Evolúciós évődés, túltengő tesztoszteron.

Ex Machina

Elgondolkodtató sci-fi négy szereplővel. Meddig mehet el a tudomány a mesterséges intelligenciák fejlesztésében, és milyen következményekkel kell (vagy minimum érdemes) számolni? Érdekes utópia és egy nagyon okos film a nem is olyan távoli jövőből, tele jobbnál jobb kultúrtörténeti asszociációkkal és utalásokkal.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (Me and Earl and the Dying Girl)

Két filmőrült srác és egy haldokló lány furcsa, de egyre szebben kiépülő barátsága. Azoknak ajánlom, akiknek elegük van a Csillagainkban a hiba és a Most jó-jellegű, giccsből erősen túltolt, könnyeinkre apelláló tinifilmekből.

Fúsi

A nagydarab, negyvenes, anyjával élő, metálrajongó és terepasztalozó Fúsi coming-of-age története Izlandról.

Hétköznapi vámpírok (What We Do in the Shadows)

Bizarr áldokumentumfilm új-zélandi vámpírok lakóközösségéről, műfaji bravúr, kissé beteg, de fergeteges humor, hatalmas tükör kis társadalmunknak.

Istenek (Bogowie)

Nagyon erős hangulatú film egy karizmatikus orvosról (az első lengyelországi szívátültetést kiharcoló és végrehajtó Zbigniew Religa munkásságáról), akit a fantasztikus Tomasz Kot jelenít meg a vásznon. A harmadik részletesen bemutatott átültetés után már simán lehet bírni gyomorral a műtős jeleneteket is, a szívsebész személyisége és a tökéletes korrajz pedig tízbőltízessé teszik ezt a lengyel alkotást.

Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service)

Klasszikus akcióvígjáték, egy James Bond paródia, amely azonban nem leng ki a Johnny English-tengelyig, hanem ízlésesen (bár néha kissé brutálisan) éppen megtorpan előtte. Jutalomjáték minden nő mindenki kedvenc angol színészének, az imádott Mr. Darcynak, alias Colin Firth-nek. 

 Legújabb testamentum (Le tout nouveau testament)

Egy belga csoda, melyben Brüsszel nem kisebb szerepet tölt be, mint a Mennyországét, és ahol a megkeseredett isten egy panelben programozza emberi életek millióit. Ám kislánya elrontja perverz szórakozását, és megszökik, hogy tanítványaival együtt megírja a legújabb testamentumot.

Macbeth

Se nem aktualizált, se nem újraértelmezett Shakespeare klasszikus 2015-ből – mégis a székhez szögez. Justin Kurzel impozáns látványvilággal idézi meg a középkori Skóciát, a lassított csatajelenetek 300-i magasságokat idéznek, a párbeszédek pedig a Mesterhez méltón csodálatosak. Kár, hogy a végén mindenki meghal…

Magam ura (Mot naturen)

Tökéletes portré az aktuális harmincas korosztályról: egy családapa hétvégi kirándulását követhetjük nyomon, végig az ő belső monológjait hallgatva a gyönyörű norvég tájban. Mindezt a szokásos, skandináv, „jóléti kendőzetlenség” és szókimondás kíséri.

Távol a világ zajától (Far From The Madding Crowd)

Thomas Hardy regényének adaptációja a dán Thomas Vinterbergtől, a bájos Mrs. Mumforddal (aka Carey Mulligan) a főszerepben. Tökéletes alakítások, tökéletes fényképezés, tökéletes történet, nem csak a kosztümös filmek rajongóinak.

Timbuktu

Egy film Mauritániából. Álomszépen fotózott, lassan bekövetkező esemény-morzsák sorozata egy egzotikus vidék kevésbé egzotikus diktatúrájáról. Az etnikailag rendkívül sokszínű Timbuktu városában átveszik a hatalmat a dzsihádisták, így ki-ki próbál helytállni az iszlamisták szabályai szerint a lenyűgöző sivatagi miliőben. Első percétől az utolsóig lenyűgöző esztétikai élmény.

Whiplash

Egy szinte az elviselhetetlenségig feszített tempójú és izgalmú történet, egy brutálisan szélsőséges tanár-diák kapcsolatról a jazz zenészek világából.

Z, mint Zakariás (Z for Zachariah)

Érdekes utópia az utolsó három emberről a Földön. Egy atomkatasztrófa után, amikor egy magára maradt nő befogad egy férfi túlélőt, visszaáll a paradicsomi állapot. De amint megjelenik egy másik férfi, minden borul. Mennyiben változtatja meg egy végletekig eltúlzott világvége-helyzet az amúgy teljesen hétköznapi felállást és annak szereplőit? Kísérletnek nem rossz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoskablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr158199190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!
süti beállítások módosítása