Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!

2017. március 16. 17:55 - m.o.z.s.o.

Ex Machina

Az Ex Machina az a film, amit előítéleteim miatt elég sokáig nem voltam hajlandó megnézni, holott csupa jót hallottam róla. Mégis, a sci-fi mint műfajmegjelölés visszatartó ereje rám mindig nagy hatással van. Aztán valahogy rászántam magam, hajtott a kíváncsiság, érdekelt a Domhnall Gleeson – Oscar Isaac páros, és végül egy nagyon jó filmet láttam.

Tovább
Szólj hozzá!
2017. február 15. 18:57 - m.o.z.s.o.

Paterson

Jim Jarmusch újabb premierje kapcsán és az első összefoglalók alapján jogosan merülhetett fel bennünk a kérdés: hogyan lehet egy buszsofőr egy hetéről izgalmas, százhúsz perces filmet készíteni? Azonban a rendező életművére akár csak egy pillantást is vetve egyáltalán nem meglepő, hogy filmje hősének egy békés költő-buszsofőrt tett meg. Így három évvel a Halhatatlan szeretők után az amerikai rendező a misztikum világából visszatért a realitások talajára.

Tovább
Szólj hozzá!
2016. december 31. 09:48 - m.o.z.s.o.

Év végi lelkesedés - avagy 2016 legjobbjai

Tavalyhoz hasonlóan most is készítettem egy kis visszatekintést. 2015-ös és 2016-os darabokat is beválogattam a listába, ugyanakkor sajnos sok idei kötelező filmet nem láttam még, így ezekkel ki-ki egészítse ki. Természetesen további tippeknek is kifejezetten örülnék, így ha van mivel kiegészíteni, ne habozzatok hozzászólni a témához!

Tovább
Szólj hozzá!
2016. december 27. 12:32 - m.o.z.s.o.

Amikor a zene teszi a filmet

A 2016-os év végi kedvencfilmes listámat (ami néhány napon belül szintén ki fog ide kerülni) összeállítva merült fel bennem az ötlet, hogy még szilveszter előtt készítsek egy zenés posztot. Az tűnt fel ugyanis, hogy a beválogatott alkotások trailereit nézegetve vagy a filmet felidézve mindig meghallgattam külön néhány számot, ami elhangzott bennük, mivel olyan emlékezetes zenéket használtak fel. Biztos vagyok benne, hogy ez rengeteget számít, és az évek alatt rengeteg szuper zenét és zenészt fedeztem fel egy-egy soundtrack végigpörgetésével, és a filmnézés alatti shazamozással. Álljon itt néhány nagyszerű dal mindenféle műfaji és stílusbeli megkötés nélkül, amelyekhez filmeken keresztül jutottam el. Sütéshez, főzéshez, pihenéshez, tanuláshoz, bármihez - mindenkinek jó böngészést és zenehallgatást!

Tovább
Szólj hozzá!
2016. október 16. 12:48 - m.o.z.s.o.

Hunting for Wilderpeople

Ezt az ajánlómat is azzal kell kezdenem, hogy a film címe (Vademberek hajszája), plakátja és logline-ja ("Ha beül rá, egy nehezen kezelhető árva gyereknek szurkolhat majd, és nevethet a csökönyösségén, aki a gyámügy elől inkább megszökik, és beveti magát a vadonba") első körben nem győzött meg, hogy nekem ezt látnom kell. A csillogó párducmintás baseballsapkában, kapucnis pulcsiban erdőt járó duci állami gondozott fiú barátsága a mogorva vadásszal akkora klisének tűnt, hogy nem igazán érdekelt a film. Aztán szemet szúrt a rendező neve, és a szuperlatívuszt zengő kritikák is arra sarkalltak, hogy előítéleteimet félretéve megnézzem. Jó döntés volt. Már mondom is, miért.

Tovább
1 komment
2016. szeptember 11. 17:14 - m.o.z.s.o.

Eszeveszett mesék

Régi adósságomat rovom le, amikor most az Eszeveszett mesékről írok. A 2014-es év egyik legjobb filmjéről van ugyanis szó, ami ráadásul Dél-Amerikából érkezett az argentin rendező, Damián Szifrón jóvoltából. Ebből a régióból pedig viszonylag kevés film jut el hozzánk, és bár a filmben Pedro Almodóvar producerkedése révén Spanyolország – és így Európa – is képviselteti magát, az Eszeveszett meséken nagyon érződik az autentikus latin fűszerezés.

Tovább
Szólj hozzá!
2016. június 05. 22:38 - m.o.z.s.o.

The Guest

Hosszadalmas és részletekbe menő elemzés helyett ezt a filmet egyszerűen csak nagyon ajánlom. De nem mindenkinek: azok fogják szeretni (remélhetőleg legalább annyira, mint én), akik nyitottak egy vállaltan klisékből építkező, tökéletes stílusérzékkel összerakott, '80-as éveket idéző hangulat-thrillerre.

Tovább
3 komment
Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!