Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!

2013. október 02. 22:02 - m.o.z.s.o.

Bastøy királya - Ördögsziget

Megint egy jó film, amiről itthon semmit sem lehetett hallani. Lassan nem is lepődöm meg azon, hogy nem jutnak el hozzánk ezek a kincsek minimum akkora felhajtással, mint mondjuk egy Családi üzelmek című remekmű, amelynek plakátjairól Budapest-szerte mosolyog ránk a csodálatos Jennifer Aniston...

Marius Holst 2010-es filmje, az Ördögsziget (eredeti címe: Kongen av Bastøy, vagyis 'Bastøy királya') egy minden ízében északi darab, a norvég-francia-svéd-lengyel koprodukció nehezen sikerülhetett volna ennél jobban. Tudom, magamat ismételgetem, amikor az európai filmművészetet dicsérem, de az Ördögsziget megint csak azt példázza, hogy lelkesedésem nem alaptalan.

Javítóintézetekről, gyerekközösségekről szóló történetet mindenki fel tud sorolni egy tucatot, kezdve Ottlik főművétől a Pál utcai fiúkon és az Abigélen át Sopsits Árpád 2001-es Torzók című filmjéig - hogy csak magyar alkotásokat említsek. De nemzetközi szinten ott van a Legyek ura, a Kóristák, a Legyetek jók, ha tudtok, a Die Welle, Gus Van Sant Elefántja, és még folytathatnám a sort.

Jelen történet szerint, valamikor a huszadik század elején Bastøy szigetére kerül a megzabolázhatatlan Erling (Benjamin Helstad), akiről sejteni lehet, hogy ifjú kora ellenére gyilkosságot követett el. Lázadó, karizmatikus személyisége lassan feloldja társai ellenszenvét, és meglátják benne a vezetőt. Kétségbeesett szökése után hiába próbálják megtörni az intézet kegyetlen módszereivel: új erőre kap és a többi fiú példaképévé válik. A pattanásig feszült helyzet a film végén a fiúk lázadásában oldódik fel, ahová fokozatosan felépített elbeszélés vezet el minket.

Erling összeférhetetlen természete szinte bevonzza barakkjuk vezetőjét, Olavot (Trond Nilssen). Ő közel áll ahhoz, hogy hat év raboskodás után végre szabadon engedjék, ám ennek feltétele, hogy a felügyelete alá tartozók ne keveredjenek bajba. Erling viszont személyiségében hordozza a konfliktusokat, és hiába alakul ki kettejük között barátság, szökési kísérletével bajba sodorja Olavot. A majd’ kétórás történet fő motívuma a két fiú kapcsolatának finoman árnyalt és realista ábrázolása. A kamasz színészek egytől egyig fantasztikusak, a két főszereplő arca önmagában elviszi a filmet, de a többi gyerek is félelmetesen jót alakít. A hideg, meghurcoltatástól megkeményedett skandináv vonások hátborzongatóan hatnak a téli tájban.

Stellan Skarsgård az intézet igazgatójának szerepében ismét bebizonyítja, hogy van élet Hollywoodon túl. Otthonosan, manírok nélkül mozog a visszafogott északi díszletek között, nem kerekedik fiatal partnerei fölé, alakítása azonban semmiképp sem nevezhető semlegesnek, felejthetőnek.

A film egyetlen gyengéje – ha egyáltalán ezt lehet így nevezni - az, hogy már túl sokszor láttuk ugyanezt a történetet. Igaz, itt is valós eseményeket dolgoztak fel, de az egymással bajtársiasságot vállaló, a rendszer ellen együttes erővel fellázadó gyermekek kedvelt téma, és nagyon nehéz új gondolatokkal tarkítani a már meglévő sémát. Az Ördögszigetet a gyönyörű fényképezés, a színészi játékok, a filmművészeti finomságok emelik ki a többi történetközpontú alkotás közül.

A történet a norvég télben játszódik, minden szürke és kék, az egyenruhák éppúgy, mint a fagyos tenger. Erling elbeszélése egy (talán képzelt?) bálnahalászatról végigkíséri az eseményeket. Metaforáról van szó, a hajó legénységét megfelelteti barátainak, és hogy ki a bálna, az is kiderül a végén. A mesés képi világot kiegészíti a norvég Amanda-díjjal is jutalmazott filmzene, melyet Johan Söderqvist jegyez.

A készítők ötvennégy napon át forgattak Észtországban, a színészek a világ tizennégy országából érkeztek, és eddig ez volt az egyik legdrágább skandináv film. Érdekesség, hogy ma Bastøy szigetén még mindig működik az ominózus intézet, mint amolyan javító- és rehabilitációs központ kisebb bűncselekményt elkövetett rabok számára.

tízbőlkilenc

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoskablogja.blog.hu/api/trackback/id/tr595543046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Régiek és újak, amik tetszettek és amik nem. Spoiler veszélye fennáll!
süti beállítások módosítása